Цените на петрола продължават да се покачват във вторник на фона на сигнали, че новият вариант COVID-19 омикрон не е толкова опасен, колкото мнозина очакваха.

Данните от Южна Африка, където е идентифициран този щам, не показват увеличение на хоспитализацията. Медицинският съветник на президента на САЩ, д-р Антъни Фаучи, каза през уикенда, че все още няма доказателства, че омикронът е по-тежък от другите варианта на коронавируса.

Въпреки това, много страни вече са наложиха ограничения, по-специално за полети до редица дестинации, които вероятно ще ограничат търсенето на авиационно гориво, въпреки че въздействието може да бъде по-малко от очакваното.

Цената на февруарските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време във вторник е $74,23 за барел, което е с $1,15 повече от края на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези договори се поскъпнаха с $3,2 (4,6%) - до $73,08 за барел.

В същото време цената на фючърсите за американския еталон WTI за януари при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) достигна $70,75за барел, с $1,26 по-високо от крайната стойност на предходната сесия. До приключването на търговията в понеделник цената на тези контапркти нарасна с 3,23 долара (4,9%) и възлезе на 69,49 долара за барел.

"Пазарът вероятно ще продължи бавното си рали, ако този оптимизъм се запази, но волатилността остава висока. Търговците остават много податливи на всякакви намеци за възможното отрицателно въздействие от разпространението на омикрон ", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights.

Междувременно в САЩ на 6 декември приключи приемането на заявки за участие в търговете за продажба на петрол от Стратегическия петролен резерв (SPR) през декември. Министерството на енергетиката няма да обяви резултатите от търговете по-рано от 14 декември, но според Bloomberg в тях са участвали поне две чуждестранни петролни рафинерии.