Туркменистан е една от страните с най-големи запаси от природен газ в света. Европа обърна по-сериозно поглед към нея, след като трябваше да се откаже от зависимостта си от енергия от Русия, след началото на войната в Украйна. Туркменистан обаче не разполага с неограничено време в усилията си да захрани жадния пазар на Европа за гориво.

Страната губи от други клиенти, докато Европа търси нови канали за доставки след разразилата се енергийна криза. Нейното предложение за изграждане на газопровод за милиарди през Каспийско море е изправено пред големи финансови предизвикателства, а изменението на климата намалява привлекателността на големите проекти в изкопаеми горива, пише Bloomberg.

Така погледнато, ако Туркменистан иска да стане доставчик на газ за ЕС, той трябва да действа бързо. Страната иска да осигури подкрепа за Транскаспийски тръбопровод - идея, която съществува от 2007 г. - въпреки че остават налични по-евтини и по-бързи опции.

Според публично изявление на външното министерство, което се случва рядко, Туркменистан е убеден, че няма политически, икономически или финансови фактори, които да възпрепятстват изграждането на газопровода. Но според служител на ЕС, цитиран от Bloomberg, към момента няма контакти с Туркменистан относно бъдещ износ на газ.

Прогноза: Цените на природния газ в Европа може да се стопят наполовина

Прогноза: Цените на природния газ в Европа може да се стопят наполовина

Колебанието при цените обаче ще продължи, защото и търсенето преди и по време на предстоящата зима ще зависят от два фактора

Заради стратегическото си географско положение страната е потенциално добре позиционирана да доставя на някои от най-бързо развиващите се пазари на газ в света. Нуждата на Европейския съюз от енегригия се е пословична. ЕС взима мерки, за да замести руските потоци от енергия, заради войната Русия-Украйна.

Туркменистан е бивша съветска република, която поддържа близки отношения с Русия и има ограничени връзки със Запада.

Тръбопроводът през дъното на Каспийско море ще има капацитета да транспортира до 30 милиарда кубически метра газ годишно - колкото е търсенето на Италия за шест месеца. Прогнозите за разходите за такъв проект стигат до 2 милиарда долара, а изграждането му може да отнеме години.

Засега има само една голяма тръбопроводна система от Каспийския регион до ЕС - Южният газов коридор, който започва в Азербайджан и минава през Турция до Италия.

Азербайджан предложи своята инфраструктура за подпомагане на транзита на туркменски газ.

Обсъжданията за тази потенциална възможност в Европа вървят бавно. През юли унгарският премиер Виктор Орбан посети столицата на Туркменистан, за по енергийни въпроси, но каквито и да било реални сделки за доставки остават неясни.

Проблемът е липсата на открита дискусия между бъдещите клиенти и властите в Туркменистан, смята специалист по енергийна сигурност от Обединеното Кралство Джон Робъртс. "Много рядко, веднъж на 10 години получаваме подобна дискусия с Туркменистан. Това, което трябва да стане е да видят, че могат да намерят купувачи в Европа и за да го направят, трябва да отворят комуникации", коментира експертът.

Въпреки, че този потенциален тръбопровод е изправен пред финансови препятствия, по-малък проект може да позволи износът да започне в рамките на месеци на цена от 400 до 600 милиона долара, смята Робъртс,от Trans Caspian Resources. Американската компания се стреми да направи 78-километрова връзка между туркменските и азербайджанските енергийни съоръжения в Каспийско море.

Какъвто и вариант да преследва Туркменистан, времето за изграждане на отношения в които Европа е клиент и купува газ, вече изтича, особено когато регионът се насочва към възобновяеми енергийни източници, за да стане въглеродно неутрална.