Турция ще започне изграждането на трети плаващ терминал за регазификация (FSRU) в залива Сарос, северно от полуостров Галиполи, през 2021 г., каза заместник-министърът по енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар, предаде Hurriyet.

Първият такъв в страната беше изграден през 2016 г., а през 2018 г. беше пуснат втори с капацитет на подаване на 20 млн. кубически метра дневно. Той се намира в Средиземно море. Новината идва на фона на лекото покачване на вноса на втечнен природен газ с 3,5% на годишна основа за периода януари-юни.

Може ли конфликтът в Карабах да разклати пазара на петрол и газ?

Може ли конфликтът в Карабах да разклати пазара на петрол и газ?

Въздействието върху съседните страни ще бъде тежко

През 2019 г. страната внесе общо 45,3 млрд. кубически метра газ на стойност почти 12 млрд. долара, а основните ѝ доставчици са Катар, Обединените арабски емирства, Алжир, Нигерия, Камерун и Египет. Въпреки заплахата за санкции от страна на САЩ, импортът от страната расте с впечатляващите 144% от началото на годината, но заема относително малък дял в енергийния микс на страната. Вносът от Иран и Русия се свива със съответно 44,8 и 41,5%.

През първото полугодие на тази година вносът по газопроводи има лек превес над втечнения природен газ - 12,1 срещу 10,3 млрд. кубически метра. Най-големият вносител на втечнен природен газ е Алжир с 2,99 млрд. кубически метра.

Ролята на плаващият терминал за регазификация е не само да съхранява енергийната суровина, но и да я нагрява до превръщането ѝ в газ, тъй като втечненият природен газ се превозва при температура от -160 градуса по целзий, а възстановяването му до използваем енергоизточник е скъпо начинание.

Русия иска 25% от световния пазар на втечнен природен газ

Русия иска 25% от световния пазар на втечнен природен газ

Страната най-голямата ресурсна база - около 20% от всички доказани резерви