Делът на младите австралийци, които притежават собствен дом, падна на най-ниското си ниво в историята, разказва Bloomberg. Цените на имотите, подсилени от ниските лихви, недостатъчното предлагане и данъчна система, която е благосклонна към инвеститорите, се увеличиха с над 140% през последните 15 години.

Така Сидни надмина Лондон и Ню Йорк и се нареди на втора позиция в света по цена на имотите. Мелбърн, избиран за най-добрия град за живеене през последните седем години от Economist Intelligence Unit, сега е шести в световната класация за най-скъпи жилища.

Заради това делът на младите, които притежават собствен дом, намаля с 16 пункта от 80-те години на миналия век до 45 процента днес.

"Великата австралийска мечта да притежаваш дом се превръща в кошмар", смята Брендън Коутс, експерт по жилищна политика в института Grattan. Според него, вината за това е в правителството, а възстановяването ще отнеме поне две десетилетия.

Една от най-големите причини затова са данъчните облекчения, които превърнаха пазара на имоти в спекулативен финансов актив. Хората, които искат да закупят първия си дом, често се оплакват, че не могат да се състезават с инвеститорите, тъй като те могат да поискат част от разходите по притежаването - включително лихвите по кредита - да им бъдат компенсирани чрез намаляване на данъците.

Междувременно политиците не изглеждат особено заинтересовани от проблема. Бившият финансов министър Джо Хоки заяви, че купувачите, които не могат да си позволят първо жилище, просто трябва да си намерят по-добра работа. А вицепремиерът Барнаби Джойс директно им заяви, че трябва да се преместят да живеят на село.