Масовият недостиг на служители в Обединеното кралство принуди властите да освободят работници в супермаркети от карантина заради контакт с болен от Ковид. За целта на служителите се правят ежедневни тестове за вируса.

Мярката обхваща 10 000 работници в 500 ключови обекта. За тях вече няма да е задължителна карантина в продължение на 10 дни, ако влязат в контакт с болен от коронавирус. Това заяви министърът на околната среда Джордж Юстис, съобщи Bloomberg.

Промените ще важат и за други сектори като енергетика, граничен контрол и спешните служби.

Притеснението от празни рафтове в супермаркетите става все по-реално. Властите вече призоваха жителите на страната да не се втурват в паническо пазаруване.Според браншови представители има достатъчно хранителни запаси и хората не трябва да се презапасяват с храна.

Мярката, която изключва карантиниране при контакт с болен от Ковид, ще става с кандидатстване на работодателите. Те трябва да докажат пред властите, работата им е в ключов за страната сектор и евентуално отсъствие на служители би било пагубно. Програмата ще е продължи до 16 август.