Лошите новини за британската икономика не спират. Великобритания се е запътила към най-лошата си година в икономическо измерение от почти десетилетие заради растящите рискове от Brexit без сделка.

След като официалните данни разкриха нулев растеж на брутния вътрешен продукт през август, EY Item Club прогнозират, че икономиката няма да успее да се възстанови и през последните месеци на годината заради растящата възможност от "твърдо" излизане на Острова от Европейския съюз, пише The Guardian.

Групата икономисти от EY Item Club намали прогнозата си за растеж на втората най-голямата европейска икономика до 1,3 процента през цялата 2018 г. Предходната прогноза бе за 1,4 процента. Това би бил най-слабият гоидшен растеж от финансовата криза насам.

Brexit вече струва 2% от БВП на Великобритания

Brexit вече струва 2% от БВП на Великобритания

Изчислението е на UBS

През следващата година икономистите очакват умерено възстановяване, ако бъде постигната сделка между Лондон и Брюксел, с растеж от 1,5 процента. Предходната прогноза бе за 1,6 процента.

Те посочват, че неуспех при преговорите ще увреди значително икономиката на Великобритания, която успя да се задържи на косъм през 2017 г. като втората най-голяма в Европа.

Несигурността около Brexit влияе на бизнес инвестициите. По-слабият растеж в еврозоната пък намали апетита за износ.

Очаква се инфлацията да намалее до 2,3 процента от 2,7 процента до края на годината, над целта на централната банка. Като резултат от повишаващите се цени и слабия реален растеж на заплатите, се очаква потреблението на домакинствата да остане слабо.

Паундът губи стойност заради проблемите около Brexit

Паундът губи стойност заради проблемите около Brexit

Засилва се търсенето на валути - "тихи пристанища"