Вносът на желязна руда на Китай се повиши за трети пореден месец. Резултатите за септември удариха 20-месечен връх, показват данни на митническата администрация на страната. Ръстът идва в условията на стабилно търсене, повишен капацитет на стоманидобивните предприятия и стабилни доставки от големите партньори.

Китай е най-големият потребител на желязна руда в света. Само за септември в страната са внесени почти 100 милиона тона от минерала, което е най-голямата покупка от месец януари 2018 година, пишат авторите на Reuters.

През август месец импортът на страната е бил 94.85 милиона тона, или с 4,8% по-малко, а година по-рано в страната са внесени 93.47 милиона тона желязна руда.

Най-големият доставчик на желязна руда в света намали износа за първи път от две десетилетия

Най-големият доставчик на желязна руда в света намали износа за първи път от две десетилетия

Австралия не може да отговори на засиленото търсене

За първите девет месеца на годината вносът на основната за производството на стомана суровина възлиза на 784 милиона тона, което е с 2,4% по-малко от 803,34 милиона тона, внесени за същия период на 2018 година.

Търсенето на желязна руда в Китай е силно, въпреки някои ограничения от миналия месец, когато Китай наложи специални мерки за намаляване на замърсяването на околната среда на стоманодобивните предприятия. Анализаторите също не очакват мерките да доведат до голямо влияние върху производството на стомана.

Тази година производството е на високо ниво. Пратките от Бразилия и Австралия към Китай са стабилни, обяснява анализатор. Междувременно запасите от желязна руда в основните пристанища в Китай възлизат на 125,55 милиона тона към края на септември.

Желязната руда падна под $100 за тон

Желязната руда падна под $100 за тон

След като през първото полугодие изненада с ралито си