В западащите региони на Япония земята се оказва изоставена. Собствеността на около 11 процента от японската земна маса е неясна - никой не знае кой е притежава или никой не може да намери собствениците, разказва Bloomberg.

Става въпрос за около 41 000 квадратни километра - колкото цялата площ на острова Киушу.До 2040 г. земя с размер колкото втория най-голям японски остров - Хокиадо, ще остане без ясен собственик, смята панел експерти и правителствени представители. Това ще коства на страната близо 6 трилиона йени (54 милиарда долара) между 2017 и 2040 г., включително заради загубени възможности за развитие и несъбрани данъци.

Част от проблема е, че регистрите на земята не се обновяват правилно след смъртта собственика и става абсолютно невъзможно неговите наследници да бъдат намерение. Това е така, тъй като често хората не искат да наследят въпросната земя, защото не искат да поемат отговорност и да плащат данъци, а в други - те просто не знаят за съществуването й. Японците остаряват и все повече и повече хора умират всяка година, така че проблемът само ще се задълбочава.

Когато земята стане тежест, а не актив, хората просто не се регистрират като собственици, казва Акио Яманоме, професор по право в Waseda University в Токио. Цените на земята намалява рязко в регионите, в които демографският прираст е отрицателен, допълва той и посочва: "Не просто е невъзможно да правиш пари от притежаването на земя, а не можеш и да се отървеш от нея".

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Старият континент тръгва по пътя на Страната на изгряващото слънце. И има какво да вземе от нейния опит, за да си осигури растеж