Средният размер на седмичното заплащане на труда, без отчитане на премиалните, във Великобритания за юли-септември 2018 г. е нараснал с 3,2% на годишна база. Това са рекордни темпове от декември 2008 година, показват данните на Националното статистическо управление (ONS).

Осреднената прогноза на експертите предвиждаше покачване на заплащането с 3,1%.

Отбелязва се, че в частния сектор работните заплати са нараснали по-бързо, отколкото в държавния - съответно с 3,3% спрямо 2,8%.

Но анализаторите очакват тази разлика постепенно да се съкрати, след заявлението на финансовия министър Филип Хамънд за приключването на периода за сурови бюджетни икономии.

С отчитане на бонусите, ръстът на заплатите във Великобритания през трето тримесечие се ускорява до 3 на сто в сравнение с 2,8% за края на юни.

Заедно с това, безработицата в страната, пресмятана по стандартите на международната организация на труда (МОТ), неочаквано се увеличава на 4,1% от 4%, минимално ниво от 1975 година.

В същото време броят на работните места във Великобритания за периода се увеличава с 23 хиляди, до исторически максимум от 32,4 милиона.

На този фон фунтът стерлинг запазва умерения си ръст, поскъпва спрямо долара с 0,4%, търгувайки се при курс $1,2898. Борсовият индекс FTSE 100 се покачва с 0,46%.