Бразилският петролен гигант Petrobras ще получи 9,06 млрд. долара, за да уреди спор за дълбоководни договори с правителството, приключвайки години на преговорите и проправяйки по този начин пътя към големите петролни находища в района.

Министърът на енергетиката Бенто Албукерке заявява пред репортери във вторник, че компенсацията за преразглеждането на договора от 2010 г. ще бъде направена на едно изплащане, а резолюцията ще позволи на търг от 28 октомври да развие излишните запаси от петрол над 5-те милиарда барела, които е позволено компанията да произвежда според договор за прехвърляне на права от 2010 г., известен още като TOR.

Правителството очаква да плати на Petrobras след провеждането на търга на 28 октомври, казва Албукерке. Всички победители в търга ще трябва да компенсират Petrobras за инвестиции, които държавната компания вече е направила в районите, които се продават. Правилата за обезщетението ще бъдат обявени следващата седмица, казва той.

Жаир Болсонаро е третият бразилски президент, който се опитва да отключи петролни богатства от зоната TOR. Разположена под Атлантическия океан, тя е част от по-голяма зона, в която се намират най-големите залежи на Бразилия. Компаниите, включително Exxon Mobil и Royal Dutch Shell са изразили интерес.

"Днес ние премахнахме правната несигурност по един от основните договори в страната," казва пред репортери на същата пресконференция официален представител на министерството на икономиката. "Има много голям интерес от петролните компании към залежите."

Правителството прехвърли 5-те милиарда барела неразработени резерви на Petrobras през 2010 г. на цена от 8,51 долара за барел. Споразумението включва компенсация, ако цените на петрола паднат, което се случи.

Petrobras започна производството си през 2013 г. и установи, че площта на TOR има по-големи залежи на петрол от първоначалните оценки. Затруднена от огромни дългове, компанията не разполага с десетките милиарди долари, необходими за пълното развитие на залежите. Правителството иска да продаде на аукцион излишъка и да започне да изпомпва суровината, но е необходимо първо да разреши договора с Petrobras, за да премахне изключителните права на компанията за проучване.

Допълнителните обеми, които сега могат да се предложат на петролни компании, могат да достигнат до 15 милиарда барела. Ако суровината е икономически, технически и законно достъпна, тя представлява около два пъти повече от запасите на Мексико или Норвегия.

Правителството заяви, че търгът може да набере до 100 милиарда реала (25,9 милиарда долара) и да намали бюджетния дефицит на южноамериканската страна.