Очаква се новият министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс да разхлаби имиграционните правила в опит да стимулира икономическия растеж на фона на предупрежденията за рецесия. По този начин премиерът има за цел да стимулира бизнеса на страната във време на глобална криза, покачваща се инфлация и негативните последствия за Острова след Брекзит, пишат британските медии.

Недостигът на работни кадри във Великобритания се задълбочава, а свободните работни места са все повече. Именно затова Лондон ще опита да ги запълни чрез наемане на чуждестранни работници с по-малко бюрокрация.

Още от началото на своя мандат Тръс се сблъска с исканията на индустрията повече мигранти да получат работни визи, за да дойдат в Обединеното кралство, пише The Guardian. Недостигът на работна ръка е едно от основните опасения на работодателите в редица сектори.

Великобритания посреща може би най-тежкия недостиг на работна ръка сред всички богати нации

Великобритания посреща може би най-тежкия недостиг на работна ръка сред всички богати нации

В икономиката има 1,3 милиона свободни работни места

Бизнесът, особено в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, беше разтърсен от визовата система на страната, която породи недостиг на квалифицирана работна ръка.

Даунинг стрийт не отрича, че министър-председателят планира да позволи на чуждестранните работници да се преместят в Обединеното кралство по-лесно, съобщи и информационната агенция PA.

Очаква се наложеният в момента таван за прием на чужденци да бъде вдигнат и 6-месечните визи да бъдат удължени. Според правителствен източник, цитиран от британската преса, са необходими спешни мерки икономиката да се сдобие с работници с необходимите умения, включително в селското стопанство, за да се стимулира растежът.

Освен това Лиз Тръс е дала ясно да се разбере, че иска да види завръщането на работа на икономически неактивните хора.

Очаква се правителството да излезе с конкретни планове за реформи в миграцията до края на годината.

Наскоро правителствен доклад предупреди, че недостигът на работници се отразява зле на хранително-вкусовия и селскостопанския сектор, като все по-често принуждава фермерите да унищожават реколтата си.

Брекзит още е "отворена рана" за европейците във Великобритания

Брекзит още е "отворена рана" за европейците във Великобритания

Чувстват се предадени и недоверчиви към страната, която вече наричат свой ​​дом