Обединеното кралство страда от сериозен недостиг на работна -може би най-големият сред всички богати нации. Ситуацията във Великобритания е дори по-тежка, отколкото тази в САЩ, където рекорден брой хора напускат работните си места. Ефектите от Брекзит все още са на дневен ред, но сега се комбинират и с последствията от пандемията, предава Bloomberg.

Заплахата от инфлация сред заплатите може да обясни защо Bank of England смята да повиши лихвените проценти дори преди ФЕД.

Директорът на централната банка на Англия Майкъл Сондърс гласува за повишаване на лихвите през ноември и миналата седмица отхвърли официалната прогноза на централната банка, че през следващата година ръстът на заплатите ще спадне от сегашните 4,5% до около 2%.

Той дори прогнозира повишаване през следващата година, защото условията на пазара на труда се затягат според него.

Но дали по-високите заплати ще върнат хората на работните им места и по-скоро ще се запълнят ли рекордните 1,3 милиона свободни работни места? Около половин милион служители са напуснали от началото на пандемията и официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Запълването на работните места зависи от това дали компаниите могат да привлекат хората обратно на работното място. Ако това стане, натискът върху заплатите ще намалее. Според централната банка тази динамика ще определи политиката следващата година и Министерството на финансите следи отблизо развитието.

Официалната статистика показва, че в страната има около 200 000 граждани на ЕС по-малко, а още 360 000 души на възраст под 65 години нито работят, нито търсят работа.

От февруари 2020 г. още 60 000 души под възрастта за държавна пенсия са се обявили за "пенсионирани", а още около 150 000 са "неспособни/болни". Страдащите от COVID може да наброяват още 20 000 души. Работодателите може да се затруднят да наемат обратно тези 230 000 "бивши" работници.

Най-голямото увеличение на нерабо след пандемията е сред младите. Студентите са наразнали с 230 000 души. От тях само 28% са заети, в сравнение с 35%, според показателите преди финансовата криза през 2008 г.

Ако компаниите се опитат да наемат част от 3-те милиона души в университетите ще е успех.