Застаряването на европейското население би могло постоянно да ограничи паричната политика, довеждайки до по-дълги рецесии и по-слаби възстановявания, предупреди главният икономист на Европейската централна банка Петер Прает.

Демографската промяна в Европа вече намалява лихвените проценти, оставяйки на ЕЦБ понижена конвенционална огнева мощ и увеличавайки риска, че централната банка по-често ще пропуска целта си за инфлацията, заяви Прает, цитиран от Reuters.

ЕЦБ не успя да постигне целите си през последните 5 години, а инфлацията няма да достигне целта на банката от близо 2% преди края на десетилетието, което предполага, че паричната политика може да е изгубила част от силата си, дори когато банката използва безпрецедентна огнева мощ за стимулиране на икономиката.

"Трябва да внимаваме да не поставим трайно голяма тежест върху централните банки да разгръщат инструменти за борба с проблемите, които в крайна сметка са причинени от структурна икономическа и финансова неефективност", каза Прает.

Макар неконвенционалните инструменти досега да са ефективни, неутралният лихвен процент, често наричан равновесен, пада рязко, тъй като застаряването на населението увеличава спестяванията, намалява растежа на производителността и увеличава броя на пенсионерите спрямо активните работници.

"Рецесиите могат да продължат по-дълго, а възстановяването може да бъде по-бавно и по-малко, с по-висок риск, тъй като липсва целта", каза икономистът, визирайки влиянието на ниските равновесни лихвени проценти върху политиката на ЕЦБ.

Според него възможните решения могат да включват увеличаване на възрастта за пенсиониране и политики, които насърчават участието в работната сила, например чрез увеличаване на мобилността на работниците или по-ефективно обучение на различни умения.

Той също така призова за политики за възстановяване на ръста на производителността, особено при разпространението на мерките за повишаване на производителността в рамките на границите и във всички части на еврозоната.