Икономиката на Китай е нестабилна: тепърва излиза от много строгите мерки, въведени по време на пандемията. Търговията се забави сериозно и страната има дълг от около 9 трилиона долара, което заплашва финансовата стабилност на икономика номер 2 в света.

На всичкото отгоре Китай не може да накара младежите, завършили колеж да станат част от работна сила. Равнището на младежката безработица в Китай в диапазона 16 до 24 години се повиши до рекордните 21% към май 2023 г. спрямо 15,4% преди две години. Това може да се окаже проблем не само за Китай, но и за САЩ.

Освен, че вероятно ще доведе до намалена производителност в Китай, тази ситуация може да повлияе на САЩ, поради простата причина, че икономика номер 1 е силно зависима от Китай за стоки и услуги. Въпреки някои усилия откъсване на САЩ в това отношение, Китай все още е третият по големина експортен пазар за САЩ, а американските компании печелят милиарди долари годишно от продажби в Китай. През 2022 г. износът на САЩ за Китай беше 197,3 милиарда долара, което е ръст от 2,8% спрямо 2021 г., а вносът от Китай беше 563,6 милиарда долара, което е ръст от 7,1% спрямо 2021 г., пише Business Insider.

Икономика №2 трудно ще надмине САЩ, заради застаряващото си население

Икономика №2 трудно ще надмине САЩ, заради застаряващото си население

Според ООН Китай ще загуби около 50% от населението си до края на този век

На фона на високия брой на безработицата сред младите през май, правителството на Китай наскоро обяви, че вече няма да публикува тази статистика.

Според експерти част от проблема се крие в това, че добре образованите китайски младежи в преобладаващата си част очакват да работят в сектора на услугите като компютърни науки, а не в производството и няма достатъчно работни места в желания от тях сектор.

"Фактът, че няма тези работни места в сектора на услугите, е пряк резултат от лошото национално икономическо управление в Китай", коментира Бен Щайл, който e старши сътрудник и директор по международна икономика в Съвета за международни отношения.

По думите му докато "лошата икономическа политика на Китай" спира производителността, ще има "значително по-малко възможности за износ за американските компании".

В доклад на мозъчния тръст China Macroeconomy Forum се казва, че кризата може да продължи през следващото десетилетие и да се засили в краткосрочен план и трябва да се вземат мерки.

Защо младите имат толкова голямо влияние върху икономиката?

Докато работниците в САЩ успяха да упражнят известна власт, за да договорят по-високи заплати в сектори като хотелиерството и следователно да запълнят недостига на работна ръка, това не се случва в Китай, поради причината, че правителството не полага усилия да добави нови работни места в сектора на услугите, а вместо това инвестира в сектори като имоти и строителство, смятат експерти.

Икономика №2 в света се срива

Икономика №2 света се срива

Надеждите за бързо възстановяване на Китай се топят бързо

Освен това, почти три години блокиране донесоха спад в доверието на младите хора в публичното управление на Китай и създадоха чувство на разочарование.

От Goldman Sachs коментираха през май, че младите хора са особено уязвими при икономически спадове като този, който изпитва Китай, защото имат по-малко трудов стаж. Като се има предвид, че много наскоро завършили колеж в Китай не могат да си намерят работа в областите, в които са учили, се обръщат към други възможности, като например да остават вкъщи с родителите си и изпълняват домакинска работа, защото не могат да си намерят работа другаде.

Все пак това не е постоянно решение. Колкото по-дълго Китай не може да накара нарастващия брой млади хора да се влеят в работната сила, толкова повече това ще навреди на икономиката във време, в което Китай не може да си позволи да бъде още по-дестабилизиран.

"Ако младите хора в Китай не могат да получат продуктивни възможности в страната, може да станем свидетели на масова емиграция, може да видим отново увеличаване на броя на китайските студенти в Съединените щати и може да видим китайците да избират не само да учат , но да останат в чужбина", заявява Щайл.