Евродепутати настояват за прекратяване на преговорите с Турция за членство в Европейския съюз (ЕС), ако предложенията за промени в турската конституция влязат в сила, както и за промени в митническото дело между двете страни.

В резолюция, гласувана от Европейския парламент (ЕП), се посочва, че измененията противоречат на критериите за присъединяване към съюза.

От своя страна турският министър за ЕС Омер Челик заяви, че Анкара отхвърля всяко предложение за прекратяване на преговорите с Брюксел за еврочленството на страната в замяна на по-силно сътрудничество в други области.

От ЕП смятат, че властите в южната ни съседка отстъпват по отношение на върховенството на закона, човешките права, медийната свобода и борбата с корупцията. Евродепутатите осъждат и многократните призиви за връщане на смъртното наказание от страна на президента Реджеп Ердоган. То е една от причините, които поставят под въпрос членството на държавата в Съвета на Европа и могат да доведат до незабавно прекратяване на преговорите с ЕС за членство.

В резолюцията се посочва, че Европейската комисия (ЕК) и националните правителства трябва "официално да прекратят предприсъединителните преговори с Турция без отлагане, ако пакетът от конституционни реформи бъде прокаран без промени".

Депутатите също отбелязаха в годишната си оценка за напредъка в Турция при прокарването на реформи, че 2016 г. е била трудна за страната в резултат на войната в Сирия, потока от бежанци, опита за преврат и поредицата от терористични атаки.

 

Резолюцията е приета от 477 депутати срещу 64, 97 депутати гласуваха "въздържал се". Парламентът възнамерява да изпрати специална делегация в Анкара есента с цел подновяване на парламентарния диалог.