Румънската лея вероятно ще задълбочи спада си, като е възможно да падне до ниво от 5 леи за евро, след като във вторник достигна историческо дъро от 4,71 леи за евро. Това прогнозират анализатори от Capital Econimics, цитирани Reuters.

"Размерът на дефицита по текущата сметка на Румъния предполага, че валутата е надценена", казва Лиъм Карсън от Capital Econimics.

"Централната банка направи редица намеси през 2018 година, за да предотврати обезценяването на леята, но в крайна сметка тези мерки се оказаха неустойчиви", допълва той.

Румънската лея удари ново историческо дъно спрямо еврото

Румънската лея удари ново историческо дъно спрямо еврото

Шести пореден ден валутата записва спад

Еврото поскъпна с над 1% спрямо румънската валута за по-малко от месец. Така вчера леята падна до ниво от 4,7142 за евро.

По-рано този месец експерти, включили се в допитване на Reuters, посочиха, че до края на годината валутата може да поевтинее до 4,75 за евро.

Според Capital Econimics рискът за основните валути в развиващите се пазари е спаднал след поевтиняванията през миналата година. Все още обаче той остава висок за валутите на Аржентина, Филипините, Румъния и Украйна.