Румънската лея падна до най-ниското ниво в историята спрямо еврото във вторник след шеста поредна сесия на поевтиняване.

Данните на Румънската централна банка показват, че курсът през втория ден на седмицата е на равнище от 4,7142 леи за евро или с 0,31% по-ниско от 4,7081 леи за евро в понеделник.

В сравнение с края на 2018 година валутата е изгубила 1% от стойността си, пише местното онлайн издание Business Review.

Според експерти от централната банка лошото представяне на леята е причинено от високите нива на вноса към декември 2018 година в комбинация с промените във фискалното законодателство, въведена от правителството в Букурещ.

"Търговският дефицит достигна 14 милиарда евро през декември , а вносителите на стоките в Румъния обменят леите в евро, за да платят на чуждестранните си доставчици. Другата причина за спада идва от новите такси, обявени от правителството през декември", посочва съветникът на управителя на финансовата институция Адриан Василеску.

В края на миналата година Букурещ гласува редица промени, включително повишаване на цените на електричеството и телекомуникационните услуги, както и по-консервативен подход при отпускането на кредити от страна на банките в страната.