Законът "Магнитски" е акт на налагане на икономически санкции, които в случая с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков са наложени за корупция. "Исторически, санкциите от 2 юни обаче са най-големите, налагани някога от САЩ. Българските физически и юридически лица са цели 25% от всички, на които някога са поставяни подобни санкции." Това заяви финансовият министър от служебното правителство Асен Василев в студиото на предаването Money.bg по Bulgaria on air.

"Проблемът за България с тези санкционирани 64 компании и трима човека е, че по режима "Магнитски" към тях се включват и всички асоциирани с тях лица и фирми. Тоест, които са контролирани от тях", заяви служебният министър.

Това е много заразно за всяка икономика, заради многото хора и компании, правещи бизнес с тези хора, подчерта министър Василев.

"Затова ние трябваше да действаме много бързо, за да ограничим щетите за държавните предприятия и бюджетни структури. Началото беше да спрат на момента всякакви финансови взаимоотношения с лицата и фирмите от списъка", каза Василев.

Какви данъчни реформи са нужни у нас, за да се увеличат инвестициите в България

Какви данъчни реформи са нужни у нас, за да се увеличат инвестициите в България

Гост в предаването Money.bg бе Пламен Данаилов от партията "Има такъв народ"

Финансовият министър допълни, че ако бюджетни и държавни компании, като Българския енергиен холдинг (БЕХ) например, бяха попаднали в този списък, това можеше да доведе до национална катастрофа. По този начин служебното правителство създава временна защита за държавните дружества и бюджета. Следващото редовно правителство трябва да реши как държавата ни да реагира от подобни мерки и то чрез законови промени.

Министърът на финансите Асен Василев коментира и мерките, свързани с кризата, породена от Covid-19. По думите му в момента мерките са насочени срещу предотвратяване на икономическата криза, породена от затварянията. Затова от директни субсидии е преминато предимно към кредитиране.

"Чрез нова програма, която направихме заедно с Асоциацията на българските банки - фирмите от малкия и среден бизнес ще могат да вземат приходите си до 70% от по-добрата им финансова година - 2019-а или 2020-а година под формата кредит", заяви Василев.

Колкото до състоянието на държавния бюджет, министърът на финансите заяви, че то е "прилично". Защото разходите като цяло изпреварват приходите, макар и не драстично.