Чикаго е поредният град в САЩ, който обмисля да изпробва въвеждането на универсален базов доход. Предложението за пилотна програма се радва на подкрепа сред градските съветници, но потенциалният експеримент е малко вероятно да доведе до някакви смислени резултати,

"Практически невъзможно е да се направи в един-единствен град ... поне по някакъв смислен начин. Това е извън фискалните възможности на Чикаго", каза пред Fox Business Майкъл Танър, старши сътрудник в Cato Institute.

Ричард Брансън: Всички заслужават безусловен базов доход

Ричард Брансън: Всички заслужават безусловен базов доход

Това е нещо важно и един ден ще стане необходимост, смята милиардерът

Универсалният базов доход е модерна социална схема чрез която на гражданите се предоставя постоянен доход, достатъчен да покрива основните им ежедневни нужди, без да им бъдат поставяни условия.

Според Танър един от основните проблеми е откъде общината ще вземе парите за ваучерите, които се очаква да са в размер на 500 долара и да бъдат раздадени на 1000 домакинства в Чикаго.

По 560 евро на месец, без да работиш

По 560 евро на месец, без да работиш

Да, това е възможно

По-заможните граждани и фирми може да решат да напуснат града, ако не са съгласни данъците им да бъдат повишени, за да се финансира инициативата. Освен това програмата вероятно ще привлече много повече желаещи да получават, отколкото да я подкрепят финансово, отбелязва експертът.

"Не можете да преразпределяте нещо, което не съществува. Всичко ще завърши, като се ... хвърлят няколко долара на хората и (градските власти) се преструват, че са направили нещо", обясни Танър.

Безусловният базов доход вече и в САЩ

Безусловният базов доход вече и в САЩ

Първи град в Щатите въвежда експеримента

Чикаго не е първият град в САЩ, който се интересува от базовия доход. Стоктън, Калифорния, който обяви фалит през 2012 г., наскоро започна да тества този метод, давайки по 500 долара месечно на десетки семейства в рамките на едногодишна програма. Но проектът до голяма степен се финансира с частни средства.

Швейцарска община планира да подарява по €2000 месечно на гражданите си

Швейцарска община планира да подарява по €2000 месечно на гражданите си

Кой обаче ще финансира идеята?

Други градове в Калифорния, сред които и Сан Франциско, също проявиха интерес към подобни програми.

"Универсалният базов доход е интересна идея, която има известна подкрепа както от ляво, така и от дясно. Тези градове се опитват да започнат този дебат в някои случаи, като предлагат тези малки експерименти, но реалността е, че те не са нищо повече от първоначален разговор", твърди експертът.

Финландия спира да дава по €560 безусловно на гражданите си

Финландия спира да дава по €560 безусловно на гражданите си

Страната ще търси други подходи към благоденствие

Той смята, че теоретичният случай за базов доход в по-голям мащаб, като заместител на системата за социално подпомагане, е "много силен", но все още липсва предложение, което да е практически работещо.

Финландия обяви през април, че прекратява тестовата си програма за основен доход, започнала през 2017 г. Страната възнамерява да дава на 2000 случайно избрани безработни граждани по около 560 евро (670 долара) месечно за период от 2 години.