Финансовият министър Симеон Дянков обеща по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Янаки Стоилов от БСП още до края на март гражданите да не заплащат банкови такси за преводи към бюджета. Той се ангажира в началото на април да докладва къде в страната това още не се е случило, предаде репортер на Nes.bg от парламента.

От десетина дни са подписани договори с БНБ и с търговските банки, с които министерството на финансите се ангажира да заплаща минимални такси, за да не бъдат товарени граждани да плащат банкови такси и комисионни за преводи към бюджета, съобщи Дянков и изрази надежда до края на месеца тези договори да са влезли в сила в по-големите градове.

Вицепремиерът да приложи цялата си сила по Закона за Държавната финансова инспекция, настоя по време на парламентарния контрол депутатът от БСП Георги Пирински в друг въпрос към Дянков.

Той отправи предупреждението към Симеон Дянков да не забравя, че незаприходяването на държавните акцизи води до изчезването им и това не само, че не е в интерес на държавата, но и е пряка заплаха за хората и визира трагедията в село Бисер.

Пирински припомни, че за проблема сигнализира и председателят на Сметната палата в свое интервю преди бедствието в село Бисер като посочва, че продължават процеси на скрита приватизация. Пирински уточни, че това става чрез апортиране на общинска собственост в смесени търговски дружества, които не отчитат финансови резултати, не разпределят дивиденти и че в резултат на такава практика има изчезнали язовири държавна собственост и се оказало, че и базата данни също е изчезнала.

Финансовият министър съобщи, че във връзка с отказа на Сметната палата да завери финансовия отчет на земеделското министерство, е разпоредил на директора на Държавната финансова инспекция да извърши финансова инспекция на министерството и че очаква резултат до края на април