Ниското доверие в това правителство е шанс за кабинета да извърши непопулярни мерки в сферите, които се нуждаят от реформи. Тезата е на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, която в предишното Народно събрание оглавяваше бюджетната парламентарна комисия.

В интервю за Дарик Стоянова призна надеждата си премиерът Орешарски да се възползва от този шанс за реформи, но според нея натискът на „тройната коалиция" на всяка цена да останат на власт, не би допуснал подобни непопулярни мерки.

Сред мерките, които чертаели предизборен характер на бюджета за догодина Менда Стоянова посочи идеята българите на минимална заплата да получават обратно данъците си, но след повече от година - през 2015-та.

"Бих открила разум, ако се въвеждаше необлагаем минимум. Бих открила разум, ако се променяше изобщо начинът на облагане на физическите лица и се въвеждаше скала. Но да въвеждаш така нареченото облекчение за най-ниските доходи, което при всички случаи ще стимулира работодателите да увеличат броя на работниците на минимална заплата, не е добър ход", каза Стоянова.

Прогноза: Бомбите в бюджета ще изгърмят, но след юни

Заложените 1,4 млрд. повече данъчни приходи спрямо тази година са неизпълними, според Стоянова, която смята, че това е заложено като бомба със закъснител в бюджет 2014. Депутатката от ГЕРБ бе категорична, че приходната част на този бюджет е изключително надценена. "В него са заложени бомби, които при всички случаи ще изгърмят, но според мен не по-рано от втората половина на следващата година", коментира шефката на бюджетната комисия в предходното Народно събрание.

Реформи в здравеопазването, в администрацията, в системата за социално подпомагане са нужни, отбеляза Менда Стоянова, като призна, че и правителството на ГЕРБ, както всички власти досега, се е пазило от непопулярни мерки, мислейки за следващите избори.

„Така и така хората не ги харесват, могат да си позволят и реформи"

Тя се позова на мнения на анализатори, че шансът на всяко правителство да направи реформи е първата година от мандата му. "Ако говорим за това правителство, то има увеличен шанс, защото това правителство има най-ниското доверие", смята Стоянова.

"Точно това е шансът да направят наистина непопулярни мерки, така и така не са популярни, хората не ги искат. Смятам, че още малко непопулярност, която в никакъв случай няма да им навреди, би донесла ползи в дългосрочен план за българската икономика и за различните системи", каза тя.

Менда Стоянова сподели, че е имала надежда, че премиерът Пламен Орешарски, който има реномето на разумен и умен икономист, е щял да се възползва от този шанс. По думите й обаче явно натискът от "тройната коалиция" е да останат максимално дълго на власт, а непопулярните реформи няма да ги подкрепят в това тяхно намерение.

Символичното намаление на партийните субсидии било лицемерие

Предложението да се намали с 1 лев на глас партийната субсидия на година Менда Стоянова определи като „абсолютно лицемерие", което от ГЕРБ няма да подкрепят. Не е въпросът в намалението или увеличението, а в това че финансирането на партиите от държавата има нужда от нова формула, поясни тя.

Бюджетната комисия в Народното събрание взе решение във вторник да се намали символично с 1 лев на глас субсидията за политическите партии. В момента субсидията е 12 лева годишно за всеки глас, спечелен от тях на парламентарни избори. Орязването с 1 лев представлява намаление с 8.3 процента.