След като по време на последната среща на ръководството на ЕЦБ под ръководството на Марио Драги в четвъртък централната банка обяви допълнително понижаване на основните лихвени проценти в негативна територия и подновяване на програмата си за изкупуване на дългове, в петък борсовите индекси по света регистрираха поскъпване, заедно с доходността по дългосрочните държавни ценни книжа. Еврото поскъпна леко спрямо долара - с 0,35%, достигайки двуседмичен връх, а британският паунд премина границата от 1,24 долара за паунд за пръв път от три месеца. За позитивните очаквания на пазарите допринесе и изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп, че е склонен да обсъди предварителна търговска сделка с Китай, макар да уточни, че "лесното" постигане на споразумението ще е невъзможно.

При борсите в Европа ръстът е умерен, като Euro Stoxx 50 се покачи с 0,43%, Dax - с 0,61%, а FTSE - с 0,1%. Индексите в Азия обаче затвориха при шестседмични върхове, като Nikkei, който се покачи с 1,05%, постигна най-високата си стойност за последните четири месеца. При Topix ръстът беше от 0,93%, при CSI 300 - от 1,08%, а при Hang Seng - oт 0,98%. Пазарът в Австралия също бележи растеж. В САЩ S&P 500 затвори при стойност от 3009,57 след растеж от 0,29%, което е близко до най-високата му историческа стойност. Dow Jones се повиши с 0,17%, Nasdaq - с 0,30%, а NYSE - с 0,26%.

Доходността по държавните ценни книжа се покачи, като в случая на дългосрочните дългови документи на САЩ, Япония и някои европейски страни ръстът достигна най-високата им стойност за последните шест седмици. Десетгодишните американски ДЦК носиха лихва от 1,8% спрямо 1,4% през септември. Немските десетгодишни книжа носят отрицателна доходност от -0,5%. "Изглежда, че имаме доста интересни равнища на доходността. Ако тази консолидация продължи, в някои момент ще можем да се чудим дали изобщо количествените улеснения на централните банки изобщо са тук", коментира пред Reuters ръководителят на форекс стратегията в Saxo Bank Джон Харди.

След действията на Европейската централна банка в четвъртък се очаква Федералният резерв на САЩ да понижи основните лихвени проценти с 0,25 процентни пункта по време на срещата на ръководството си в сряда, а същото да направи и Bank of Japan в четвъртък.