Bank of China, четвъртият по големина частен кредитор на страната по активи, предложи заем от 300 милиона долара на Шри Ланка, който може да бъде увеличен до 1 милиард долара, според източник в Коломбо, съобщава Reuters.

Правителството обмисля предложението заради "трудности при заемането на пари след последните понижения на рейтингите", казва източникът.

Шри Ланка, островна държава край югоизточния бряг на Индия, се бори да изплати чуждестранните си заеми за рекордните 5,9 млрд. долара, които се дължат тази година, включително 2,6 млрд. долара само през първите три месеца, в контекст на опасения за намаляване на резервите.

Миналата седмица Reuters съобщи, че Шри Ланка е уредила 1 млрд. долара за погасяване на петгодишни държавни облигации с падеж следващата седмица отчасти от намаляващите резерви на страната, съобщиха в петък източници от двете централни банки и финансовото министерство.

Непознатият мегаполис за $15 милиарда, който ще съперничи на Хонконг и Дубай (ВИДЕО)

Непознатият мегаполис за $15 милиарда, който ще съперничи на Хонконг и Дубай (ВИДЕО)

Порт Сити ще служи само за жилищни и търговски дейности, без никаква индустрия

Първоначално трите държавни банки на островната държава трябваше да заемат до 1 млрд. долара от чуждестранни източници преди края на 2018 г., за да изплатят заема.

"Не можахме да съберем цял 1 млрд. долара чрез държавни банки. Така че резервите също ще бъдат използвани за запълване на празнината ", заявява правителствен служител.

Не се знае колко от резервите ще бъдат използвани за изплащане на дълговете.

Страната трябва да изплати еврооблигацията от 1 млрд. долара, заета през 2014 г., която изтича тази седмица.

Годишният БВП на страната е 87 млрд. долара. В края на 2018 г. валутните резерви възлязоха на едва 6,9 млрд. долара спрямо 7,9 млрд. долара през октомври преди политическата криза, която накара всички три основни рейтингови агенции да понижат рейтинга на дълга на страната.

По-високите разходи за заеми след кризата попречиха на правителството да търси решение на международните капиталови пазари.

Длъжностно лице от централната банка заявява, че правителството има "план Б" за изплащане на заема с 650 млн. долара, които страната е получила от Китай за дългосрочно отдаване на пристанище Хамбантота, а останалите средства - от резервите.

Представител на финансовото министерство също потвърждава, че резервите ще бъдат използвани за уреждане на част от облигацията.

Доверието на инвеститорите бе ударено, когато президентът Майтрипала Сирисена внезапно уволни премиера Ранил Уикремесингхе през октомври и го замени с прокитайския бивш президент Махинда Раджапакса.

Висшият съд на страната постанови, че свалянето е незаконно и Уикремесингхе бе възстановен на власт през декември - но кризата от седем седмици нарани валутата и се отрази на доходността на държавните облигации.