Китай може да е първата държава, обявила, че работи по собствена дигитална валута, но е малко вероятно тя да е и последната. Досега поне още три страни са заявили намеренията си да разработят такава. От специализираната платформа Decrypt разглеждат кои са останалите държави с подобни планове.

Китай

Азиатската страна от няколко месеци дава сигнали, че работи по собствена криптовалута, подкрепена от Народната банка на Китай. Първите такива се появиха в началото на миналата година.

Според доклад на Forbes Пекин може да пусне своите дигитални пари през последните два месеца на годината, като те ще могат да достигнат до потребителите чрез водещи местни банки. Целта е по този начин до голяма степен да бъдат намалени парите в брой.

Иран

През февруари 2018 година властите в Техеран обявиха, че планират да пуснат собствена дигитална валута с цел да улеснят разплащанията на територията на страната и да избегнат американските санкции.

В Иран в този проект участва малък консорциум от местни частни технологични компании. По думите на главния изпълнителен директор на една от тях - FANAP, целта е по този начин да се "използват по оптимален начин замразените ресурси на банките".

Русия

Засега се знае, че Москва обмисля подобна стъпка, но официално потвърждение липсва. За такива планове преди време намекна руският президент Владимир Путин. Той заяви, че заради американските санкции "светът ще търси други алтернативи за спестявания и за извършването на транзакции".

Великобритания

През май 2018 година Bnak of England представи първия си работен план за подкрепена от държавата криптовалута. Тогава от финансовата институция бяха посочени три възможни модела, които могат да се използват за въвеждането ѝ. От тогава обаче липсва по-конкретна информация какво се случва с проекта.