През последните няколко месеца пазарите по света увеличиха търсенето си на долари, разглеждайки го като сигурна валута в контекста на извънредното положение. Това е и един от факторите, поради които той все още не е започнал да губи скоростно покупателна способност заради скоростното инфлиране от страна на Федералния резерв. Но тази тенденция може би се обръща.

"Това спешно търсене на долара, изглежда, се понижава", коментира главният макроикономически стратег на Deutsche Bank за Азия Самеер Гоел пред CNBC. "Освен това стратегията на страната за излизане от извънредното положение е по-лоша от тази на други държави. Нашият индикатор за мобилността показва, че по-голямата част от Европа се отваря по-бързо от САЩ."

Прогнозата на германската банка е, че при ново нарастване на броя заразени от коронавирус, каквото се наблюдава в момента в много страни по света, включително в САЩ, инвеститорите ще загърбят валутата още по-скоростно. Затова и прогнозата е доларът да поевтинее в сравнение с повечето водещи валути по света, включително и спрямо китайския юан.

Икономист: Американците трябва да се приготвят за грубо събуждане

Икономист: Американците трябва да се приготвят за грубо събуждане

След тази криза, доларът може повече да не е резервна валута, коментира Питър Шиф

Това е видно и от доларовия индекс, който измерва стойността на долара спрямо кошница от валутите на най-големите търговски партньори на САЩ и който, след кратко покачване, през последните три дни отново е надолу. Днес той спадна до 97,41 пункта - най-ниската му стойност от средата на март, точно преди обявяването на извънредното положение. На 10 юни той беше още по-нисък - 95,96 пункта.

Понижаването на доверието в долара може да се превърне в една от първите стъпки по пътя към подриването на статута му като глобална резервна валута. За това допринасят действията на самия Федерален резерв, който печата с най-бързия темп в историята, благодарение на което паричната база е по-голяма откогато и да е била.

Графика: Парична база в САЩ

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис

Както се вижда от графиката, обхващаща периода до края на месец май, за разлика от здравната система, Федералният резерв почти е успял да изправи кривата, само че вертикално. През март тази година прогнозирах, че:

"Kaзaнo инaчe, дaли в CAЩ щe имa xипepинфлaция, зaвиcи oт мнoгo фaĸтopи. Peaлнa тaĸaвa e oтнocитeлнo мaлĸo вepoятнo дa ce cлyчи. Toвa, ĸoeтo щe cтaнe oбaчe, e, чe c дeйcтвиятa cи цeнтpaлнaтa бaнĸa щe cъcипe житeлитe нa cтpaнaтa. Дa, тe щe имaт нoвoнaпeчaтaни пapи, нo щe мoгaт дa cи ĸyпyвaт пpoгpecивнo вce пo-мaлĸo нeщa c тяx, a нe бивa дa зaбpaвямe вaймapcĸa Гepмaния. Heщo пoвeчe, пoлитиĸитe нa Фeдepaлния peзepв пoдгoтвят pyxвaнeтo нa дoлapa, ĸoeтo нeминyeмo щe ce cлyчи, ĸoгaтo инвecтитopитe пo cвeтa cпpaт дa гo paзглeждaт ĸaтo cигypeн aĸтив и тoй зaгyби cтaтyca cи нa "peзepвнa" вaлyтa - нeщo, ĸoeтo cпopeд мeн щe ce cлyчи мнoгo пo-paнo oт oчaĸвaнoтo."

Фед печата с исторически рекорден темп, но какво се случва с търсенето на долара

Фед печата с исторически рекорден темп, но какво се случва с търсенето на долара

Защо въпреки инжектирането на ликвидност не се наблюдава ръст на „инфлацията“ и кога тя ще нарасне

Ако централната банка на страната продължава да печата долари усилено, а засега няма индикации, че тя ще промени курса, настроенията на пазарите, отбелязани от стратега на Deutsche Bank, трябва да се тълкуват като предупредителен сигнал. А ако Федералният резерв го пренебрегне, динамиките в стойността на валутата много бързо могат да станат напълно неконтролируеми за Пауъл и компания.