Щатският долар стабилно се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг по време на търговията в понеделник сутринта. Това е продиктувано от петъчната реч на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който потвърди ангажимента на Централната банка на САЩ за агресивно затягане на паричната политика. Шефът на американския паричен регулатор предупреди, че високите лихвени проценти ще се запазят известно време, за да се пребори с високата инфлация.

Американската валута е на най-високото си ниво от 20 години спрямо кошница от основни валути, отбеляза днес Ройтерс. Индексът на щатския долар, който проследява неговата динамика спрямо кошница от шест други основни валути, се повиши до нов двадесетгодишен връх от 109,4 пункта в ранните азиатски сделки, като силата на долара тласка другите валути надолу към нови дъна, добавяйки натиск към нововъзникващите пазари.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута спада по отношение на американската с 0,20% и се разменя на ниво 0,9942 долара за едно евро в сравнение с 0,9966 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Стойността на британската лира стерлинг се понижава с 0,54% до $1,1675 за един паунд от $1,1739 за паунд в края на търговията в петък.

Цената на щатската валута спрямо японската се повиши до 138,76 йени за долар срещу 137,57 йени за долар в края на предходната борсова сесия.

Индексът ICE, показващ динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,56%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,55%.

В петък доларът поскъпна с 0,7% спрямо еврото, с 0,8% спрямо паунда и с 0,5% спрямо йената.

"Пауъл даде ясно да се разбере, че няма да има обръщане на политиката, както очакваха някои пазарни участници", каза Карол Конг, старши валутен стратег в Commonwealth Bank of Australia.

"Мисля, че доларовият индекс ще се засили още повече тази седмица, насочвайки се към ниво от 110 пункта, тъй като участниците на пазара продължават да се съобразяват с по-агресивно затягане на паричната политика от страна на централните банки", каза Конг.

Според данните на паричния пазар има 64,5% шанс за повишаване на лихвения процент от Фед със 75 базисни пункта през септември.

Въпреки вероятността от подобно голямо увеличение на лихвените проценти и от Европейската централна банка на срещата през септември, еврото не печели подкрепа, тъй като инвеститорите стават все по-фокусирани върху енергийната криза и другите икономически проблеми в ЕС.