В хода на валутната търговия в петък сутринта курсът на долара спрямо основните световни валути като цяло е стабилен след рязък спад предния ден, причинен от несигурност относно бъдещите планове на Федералния резерв на САЩ.

Към 10 часа българско време обменният курс на еврото спрямо долара се повиши с 0,03% и възлиза на $1,0752 в сравнение с $1,0747 за едно евро при затварянето на пазара в четвъртък.

По отношение на японската валута американската се разменя на ниво 129,98 йени за долар срещу 129,84 йени за долар в края на предходната сесия.

Стойността на британската лира стерлинг в същото време спада незначително спрямо долара - до $1,2567 за паунд от $1,2578 за паунд предния работен ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес е надолу с 0,06%. В четвъртък той падна с почти 1%.

Участниците на пазара не се съмняват, че Фед ще повиши лихвите с 50 базисни пункта през юни и юли, но се чудят за бъдещите планове на регулатора. Докато по-рано се очакваше паричното затягане да продължи, страховете от възможна рецесия в Съединените щати се увеличават напоследък и ако макроикономическите данни се влошат, за да потвърдят тези опасения, може да се наложи централната банка да коригира плановете си.

Важен доклад за оценка на състоянието на американската икономика ще публикува Министерството на труда в петък. Анализатори, анкетирани от Trading Economics, очакват той да посочи спад в безработицата в САЩ през май до 3,5% от 3,6% през април, както и да отразява увеличение на броя на работните места с 325 000 след нарастване с 428 000 през април.

Данните, публикувани вчера от индустриалната организация ADP Employer, показват увеличение на броя на работните места в САЩ през май със 128 000, най-ниският процент от две години.

Междувременно, заместник-председателя на Фед Лейл Брейнард каза, че е малко вероятно настоящият цикъл на повишаване на лихвените проценти да бъде спрян. Политиката на Фед зависи от входящите данни, подчерта тя, но най-вероятното развитие на ситуацията ще бъде продължаване на повишаването на лихвите, докато инфлацията започне да се приближава до целта от 2%.