Щатският долар съвсем леко спада към еврото и паунда, но се засилва спрямо японската йена по време на валутната търговия в четвъртък. Американската валута остава силна и всякакви корекции надолу ще бъдат краткотрайни, докато Федералният резерв продължава да повишава основния лихвен процент, отбелязват анализатори.

Стойността на долара спрямо йената скочи до максимум от август 1990 г., след като Японската централна банка обяви непланирано обратно изкупуване на държавни облигации. Това решение беше взето след скока в доходността на 10-годишните японски държавни облигации над горната граница на целевия диапазон на Централната банка от 0,25% годишно.

Курсът на американската валута спрямо японската към 10:20 часа българско време скочи до 149,96 йени за долар в сравнение с 149,9 йени за долар в края на предишната сесия.

Централната банка на Япония поддържа изключително мека парична политика, като по този начин се стреми да подкрепи икономическото възстановяване на страната от ефектите на пандемията от COVID-19. Неговата политика е в сериозно противоречие с действията на други световни централни банки, повишаващи лихвите, за да ограничат инфлацията, отбелязва Trading Economics.

Общата европейска валута днес сутринта поскъпва с 0,18% и се разменя по $0,9780 за едно евро, в сравнение с $0,9773 за евро при затварянето на пазара в сряда.

Британската лира стерлинг струва на пазара $1,1223 срещу $1,1219 за паунд ден преди това.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), загуби 0,14% в четвъртък, а по-широкият WSJ Dollar Индексът се понижи с 0,05%.

Доларът остава силен и всякакви корекции надолу ще бъдат краткотрайни, докато Федералният резерв (Фед) продължава да повишава основния лихвен процент, каза анализаторът на ING Франческо Пезоле, цитиран от Dow Jones.

Регионалното проучване на Бежовата книга на Фед, публикувано вчера, показа, че прогнозите за икономиката на САЩ са станали по-песимистични на фона на нарастващите опасения за отслабващо търсене.