По време на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар съвсем леко поевтинява спрямо еврото и паунда , на продължава да се засилва по отношение на японската йена.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,1%, по-широкият индекс на долара WSJ се понижава с 0,06%.

Към 10:15 ч. българско време общата валута слабо поскъпва с 0,04% и се разменя по $1,1287 за евро в сравнение с $1,1285 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира днес сутринта също леко се покачва - с 0,08%, до 1,3271 долара за един паунд.

Стойността на американската валута по отношение японската възлиза на 113,69 йени срещу 113,48 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Вчера доларът поскъпна с 0,2% спрямо еврото и 0,6% спрямо йената, благодарение на известно облекчаване на страховете за възможните последици от новия щам на COVID-19 омикрон върху икономиката. Медицинският съветник на президента на САЩ Джо Байдън, д-р Антъни Фаучи, каза през уикенда, че все още няма доказателства, че той е по-тежък от другите варианти на короновируса.

На този фон се увеличи интересът на търговците към риска, което доведе до повишаване на доходността на американските облигации. Повишаването на лихвените проценти в американските съкровищни ​​облигации традиционно подкрепя долара - колкото по-високи са лихвите, толкова по-привлекателна е американската валута за купувачите .

Доходността на 10-годишните американски облигации във вторник е 1,452%, спрямо 1,435% в края на предишната сесия.

Междувременно очакванията за по-бързо от прогнозираното парично затягане от Федералната резервна система (FRS) остават.

Фокусът на търговците тази седмица са ноемврийските данни за динамиката на потребителските цени, които ще бъдат публикувани на 10 декември. Експертите, анкетирани от Trading Economics, очакват инфлацията в САЩ да се ускори до 6,7% от 6,2% през октомври, което вече бе най-високото ниво от 30 години.