Доларът се покачи до половингодишен пик спрямо йената и се продължава да укрепва по отношение на другите основни световни валути в началото на търговията в четвъртък. В сряда излязоха данните за инфлацията в САЩ, които потвърдиха очакванията, че Федералният резерв ще вдигне лихвените ставки още два пъти до края на годината.

Макар финансовите пазари, както и преди, да са обхванати от страхове, свързани с търговската война между Вашингтон и Пекин, вниманието на инвеститорите бе привлечено данните за производствените цени в САЩ, които се оказаха по-добри от очакваното и затвърдиха увереността в доброто състояние на най-голямата икономика в света.

Американската валута днес сутринта се покачва спрямо японската до 112,26 йени за един долар, след като в сряда курсът на долара се повиши с 1,3 процента и за първи път от 10 януари прескочи летвата от 112 йени.

Инвеститорите очакват днес публикуването на данните за потребителските цени в САЩ за юни, по които може да се съди за това кога и колко бързо Фед ще вдигне лихвите.

На фона на укрепващия долар еврото леко губи позиции и се търгува днес сутринта около нивото $1,1679, още повече отстъпвайки от триседмичния си максимум в новото $1,17905, достигнат в понеделник.

Турската валута падна до рекорден минимум от 4,9767 лири за долар, но след това се покачи до 4,8470 за долара. Тя пострада от безпокойството на пазарите за подхода към управлението на икономиката в рамките на новата президентска система за управление.