Щатският долар умерено отслабва спрямо еврото ипаунда, като се покачва по отношение на йената в сряда сутринта. Инвеститорите оценяват геополитическите рискове и данните за инфлацията в САЩ.

Както стана известно във вторник, цените на производител в САЩ (индекс PPI) през октомври са се повишили с 8% на годишна база и с 0,2% спрямо септември. Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, средно прогнозираха увеличение на първия показател с 8,3%, втория - с 0,4%.

Междувременно ръководителят на Федералната резервна банка (FRB) на Атланта Рафаел Бостик изрази мнение, че регулаторът трябва да продължи да повишава лихвените проценти, докато не се появят признаци за масово отслабване на инфлацията. "Все още не виждаме това, така че вярвам, че ще имаме нужда от нови повишения на лихвите", смята Бостик. Той обаче добави, че вижда "проблясъци надежда" през последните три месеца, но цените са намалели предимно за стоки, а не за услуги.

Валутният пазар също така реагира на новината за ракетна експлозия в Полша, която уби двама души. Редица медии пишат, че ракетата може да е пристигнала от руска територия.

Полският президент Анджей Дуда обаче каза, че правителството все още не може да каже кой точно е изстрелял ракетата, а президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е малко вероятно тя да е изстреляна от руска територия. Руското министерство на отбраната отрече информацията, че това са руски ракети, като отбеляза, че военните не са нанасяли удари по цели в близост до украинско-полската граница.

Към 10:45 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,49% - до 1,0398 долара за едно евро в сравнение с 1,0349 долара за евро при затварянето на сесията във вторник.

Курсът на американската валута по отношение на японската се повиши до 139,64 йени за долар спрямо 139,28 йени за долар в края на търговията вчера.

Британската лира стерлинг се разменя на пазара спрямо долара по $1,1875 за едни паунд срещу $1,1865 за паунд при закриването на предходната сесия.

Индексът ICE, показващ представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британска лира и шведска крона), днес сутринта е нагоре с по-малко от 0,1%, както и по-широкият доларов индекс на WSJ.

Преди това доларовият индекс падна до тримесечно дъно поради сигналите за забавяне на инфлацията в САЩ.