В началото на валутната търговия във вторник щатският долар укрепва спрямо еврото и паунда, слабо обезценява по отношение на йената.

Търговците се стремят да избягват рисковете на фона на постоянно високата честота на заразените с COVID-19 в няколко региона на света. Притесненията относно разпространението на нови щамове на коронавирус потискат оптимизма, породен от появата на ваксини, казва анализаторът на Mizuho Bank Вишну Варатан.

Освен това, според експерта, нарастват съмненията, че президентът Джо Байдън ще успее да прокара през Конгреса своя план за икономическо спасяване от 1,9 трилиона долара, предвид явното противопоставяне от страна на републиканците.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,1% по време на днешната търговия. По-широкият индекс WSJ Dollar също се покачи с 0,1%.

Общата валута във вторник сутринта се разменяше с американската на ниво 1,2126 долара за евро в сравнение с 1,2139 долара за евро в края на предишната сесия.

Британският фунт стерлинг поевтинява на 26 януари сутринта с 0,38% до $1,3619 за паунд от $1,3676 за паунд при закриването на търговията в понеделник.

Курсът на американската валута спрямо японската в същото време спадна до 103,71 йени за долар от 103,75 йени за долар предния ден.

Заседанието на Федералния резерв започва днес двудневната си среща, но търговците не очакват важни решения от срещата. Базовият лихвен процент най-вероятно ще остане на ниво от 0-0,25% през следващите години, а единственият елемент, в който са възможни промени в обозримо бъдеще, се отнася до програмата за обратно изкупуване на активи, казват експерти.