Стойността на долара в четвъртък сутринта намалява спрямо еврото и слабо расте по отношение на британската лира и йената след публикуването на протокола от юнската среща на Федералния резерв на САЩ.

Според данните от днешната търговията, към 10 часа българско време, общата валута се разменя срещу американската при курс $1,1797 долара за евро в сравнение с $1,1790 за евро в края на предишната сесия..

В същото време пазарният курс на американската валута спрямо японската национална валута възлиза на 110,10 йени за долар спрямо 110,66 йени за долар предния ден.

Британската лира стерлинг спада с 0,29% , до $1,3762 за паунд , австралийският долар загуби 0,6% и пазарният му курс възлиза на $ 0,7442.

Индексът, изчислен от ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя по-малко от 0,1% по време на днешната търговия, по-широкият индекс WSJ Dollar е стабилен.

Валутните инвеститори остават несигурни след публикуването на протокола от юнското заседание на Федералния резерв на САЩ. Регулаторът признава, че условията за започване на забавяне на скоростта на обратно изкупуване на активи от пазара може да дойдат по-рано от очакваното. В допълнение, срещата отбелязва, че постъпващите данни не дават по-ясна картина на основната икономическа динамика.

Фед също така повиши прогнозата си за инфлацията за текущата година до 3,4% от 2,4%. Прогнозите за 2022-2023 г. обаче бяха повишени само с 0,1 процентни пункта, което показва намаляване на инфлационния натиск.

"Държавните ценни книжа и доларът се търгуват разнопосочно, което показва, че скептицизмът по отношение на ангажимента на Фед към му системата за таргетиране на осреднена инфлация остава до голяма степен непроменен", заяви анализаторът на Cambridge Global Payments Карл Шамота пред Wall Street Journal.

Търговците също очакват публикуването на статистика за първоначалните заявления за обезщетения за безработица в САЩ за седмицата до 3 юли. Анализаторите очакват, че броят на заявленията е спаднал с 14 хиляди, до 350 хиляди.