По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар е стабилен, като уверено се покачва по отношение на еврото, британската лира и японската йена.

В протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ от 3-4 май, публикуван предния ден, търговците не видяха нови "ястребови" сигнали, твърдят анализатори на Maybank.

"Участниците (на срещата през май) се съгласиха с необходимостта да обърнат паричната политика към неутрална възможно най-скоро, както чрез повишаване на целевия лихвен процент, така и чрез намаляване на размера на баланса на Фед", се казва в протокола. Повечето членове на регулатора смятат, че вдигането на базовата лихва с 50 базисните пункта вероятно ще бъде подходящо за следващите няколко срещи."

След заседанието през май, Фед повиши лихвата с 50 базисни пункта до 0,75-1% годишно. Лихвеният процент беше повишен наведнъж с 50 б.п. за първи път от 2000 г. На пресконференция след срещата председателят на централната банка на САЩ Джером Пауъл каза, че Фед ще обмисли повишаване на лихвения процент с 50 базисни точки и на следващите няколко срещи, обаче увеличаване наведнъж със 75 б.п. не се обсъжда активно.

След очаквана серия от повишения на лихвите, насочени към борба с високата инфлация, Фед ще проведе нова оценка на икономиката, за да разбере последствията от своите действия, според протокола от майското заседание.

Към 9:40 часа българско общата европейска валута поевтинява с 0,25% исе търгуваше на пазара по 1,0665 долара за евро в сравнение с 1,0681 долара за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на долара спрямо японската национална валута в същото време възлиза на 127,23 йени срещу 127,32 йени предния ден.

Фунтът стерлинг днес сутринта спадна с 0,30% до $1,2553 за едни паунд от $1,2574 за паунд при закриване на търговията в сряда.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинги и шведската крона), добавя 0,14% в четвъртък, а по-широкият доларов индекс WSJ - 0,11%.