36-те банки oт индекса Bloomberg Europe 500 Banks, които управляват активи на обща стойност 28 трилиона долара и в които работят над 2 милиона души, са с пазарна оценка под тази на технологичните гиганти като Apple и Microsoft. Андреас Трайхл, председател на австрийската Erste Group Bank AG смята, че този момент е показателен за трудностите, пред които е изправена индустрията.

Европейските банки изостават от години след финансовата криза, борейки се с рекордно ниските лихви и губейки дял пред американските конкуренти в световния бизнес. Трайхл обвинява европейските политици, които така и не успяват да измислят общи правила, които да дават възможност за подобряване на дълговите пазари и с които банките да могат да секюритизират повече заеми, пише Bloomberg.

Трите проблема пред европейските банки

Трите проблема пред европейските банки

Акциите им се търгуват на безпрецедентно ниски нива, но анализатори смятат, че те ще поевтинеят дори още повече. Защо?

"Европа винаги ще догонва САЩ и други силни икономики, които работят повече и по-бързо за развитието на капиталовите си пазари спрямо нас", споделя Андреас на конференция, организира от Института по международни финанси във Вашингтон.

Той отбелязва, че книжата на компаниите от европейския банков индекс са стрували с 1 трилион долара повече от Apple през 2014 г. като добавя една област, която дава на европейските банки шанс да се изравнят с международните конкуренти: финансирането в посока борбата с изменението на климата.

"Европа все още има шанс за успехи - особено в областта на околната среда и устойчивостта. Но има и над 50% възможност напълно да се провалим", добавя Трайхл.

Политиката на ЕЦБ заплашва европейските банки

Политиката на ЕЦБ заплашва европейските банки

Отрицателните лихви ще доведат до консолидация в сектора или фалити, предупреждава икономист