В началото на валутната търговия в петък американският долар се обезценява спрямо еврото, паунда, йената и другите основните световни валути на фона на подновените страхове пред перспективите за икономическо възстановяване на САЩ.

Цената на златото днес сутринта се увеличава с над 1% след спада на долара, сочат данните от търговията.

Общата валута се разменя срещу американската по $1,1898 за едно евро в сравнение с $1,1847 за евро в края на предишната сесия. Дкосвайки в хода на търговията нива над 1,9 долара, еврото и се наслаждава на най-добрия си месец от септември 2010 година насам, отеблязва Ройтерс.

Британският фунт стерлинг подскочи до $1,3143 за паунд, което е 4 и половина месечен връх.

Швейцарският франк удължи ралито си спрямо долара, като американската валута загуби още 0,3% до 0,9057 франка, най-слабото му представяне от началото на 2015 г.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската възлиза на 124,19 йени за евро при 124,07 йени за евро в четвъртък.

За един долар днес на пазара дават по 104,36 йени срещу 104,73 йени вчера в края на търговията.

Доларовият индекс ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, намалява с 0,38% спрямо предходния ден, търгувайки близо до двугодишни минимуми. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,24%.

Търсенето на американската валута спадна поради съмненията за бързото възстановяване на американската икономика и способността на властите да поставят под контрол пандемията на коронавирус, пише Trading Economics.

БВП на страната е спаднал на годишна база с 32,9% през април - юни, след като през първото тримесечие е намалял с 5%, показват предварителни данни. Според статистическия уебсайт Worldometer, САЩ все още са на първо място в света по брой случаи на инфекция с COVID-19. В момента в страната са регистрирани повече от 4,63 милиона случая на инфекция, загинали са повече от 155 хиляди души.

Цената на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк в петък сутринта нарасна с 1,33%, или с 25,85 долара - до $1968,15 за тройунция. Септемврийските фючърси на среброто се покачиха с 2,7% до $23,992 за унция.

Ръстът в стойността на благородния метал се подкрепя от слабия долар. Притесненията относно перспективите за възстановяване на най-голямата икономика в света, както и напрежението между САЩ и Китай оказаха силно отрицателно въздействие върху американската валута. Отслабването на американската валута традиционно стимулира цената на метала, който става по-евтин за притежателите на валута.

В същото време анализаторите на ANZ, чието мнение се цитира и от Ройтерс, смятат, че по-нататъшният растеж на златото зависи от търсенето на инвеститорите, докато потребителското търсене не показва признаци за възстановяване.