По време на търговия в петък щатският долар укрепва спрямо повечето основни световни валути.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се повиши с 0,3% , 90,73 пункта. Стойността на индекса се доближи до ключовото ниво на съпротива - 91 пункта, като се възстанови малко след спада през 2020 г. с повече от 6% - до минимумите от 2018 г. насам, пише Trading Economics.

Укрепването на долара беше по-силно изразено през първата половина на януари, което беше свързано с ръста на доходността на държавните облигации на САЩ. Това традиционно подкрепя долара - колкото по-високи са тези лихви, толкова по-привлекателна е американската валута за купувачите .

През последните дни търсенето на долари отново започна да нараства на фона на нарастващото търсене на активи за безопасни убежища заради продължаващото нарастване на заразените с COVID-19 и бавните ваксинации.

Независимо от това, дългосрочната прогноза за долара сочи надолу, предвид рекордно високото ниво на държавния дълг на САЩ и перспективите за по-нататъшния му растеж във връзка с предстоящите мерки за допълнителна подкрепа за американската икономика.

Продължаващата изключително мека политика на Фед ограничава и възможността за укрепване на американската валута, казват експерти.

Днес сутринта общата валута се търгува спрямо американската на ниво от $1,2103 за едно евро, в сравнение с $1,2122за евро в края на предходната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повиши в петък до 104,48 йени за едни долар от 104,24 йени за долар предния ден.

Британският фунт стерлинг поевтиня с 0,1% спрямо долара - до $1,3707 за паунд в сравнение с $1,3721 за паунд при закриване на търговията в четвъртък.