В петък сутринта японската йена се засилва спрямо еврото и щатския долар. Докато от своя страна американската валута поскъпва по отношение на европейската и британската лира стерлинг. Инвеститорите продължават да оценяват перспективите за паричната политика на Федералната резервна система на САЩ, като предвиждат следващото увеличение на лихвените проценти през май.

Японската валута беше подкрепена от макроикономически данни. Потребителските цени в страната през март са се повишили с 3,2% на годишна база, сочат данни на Министерството на вътрешните работи и комуникациите на страната. Така инфлацията се забави спрямо февруарската стойност от 3,3% и стана най-ниската от септември 2022 г. Потребителските цени в Япония, с изключение на пресните храни, ключов индикатор, наблюдаван от централната банка на страната, са се повишили с 3,1% през март спрямо същия месец на миналата година. Това съвпадна както с февруарския индикатор, така и със средната прогноза на анализаторите, пише Trading Economics.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,19% - до 1,0945 долара за едно евро срещу 1,0970 долара за евро в края на миналата сесия.

Доларът спада спрямо японската валута с 0,19% - до 133,98 йени срещу 134,24 йени в края на предишния търговски ден.

Стойността на единната европейска валута се понижава с 0,50% до 146,54 йени спрямо 147,27 йени в четвъртък.

Курсът на британската лира спадна спрямо долара с 0,36% - и се търгува за $1,2398 за един паунд в сравнение с $1,2443 в предишния търговски ден.

Индексът DXY, който показва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, се покачва с 0,1% по време на търговията. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, се повиши с 0,07%.

Анализатори от ING прогнозират, че в близко бъдеще еврото ще продължи да се търгува над 0,88 паунда, докато курсът на британската национална валута спрямо долара може да се покачи в района на 1,25 долара за една британска лира.

Като цяло пазарите остават несигурни относно икономическите перспективи. Инвеститорите очакват още повишения на лихвените проценти през май, което засилва страховете от възможна рецесия, но също така оценяват перспективите за икономическо възстановяване на Китай и времето за ограничаване на паричното затягане.