В началото на валутната търговия в петък американският долар се обезценява спрямо еврото, паунда и йената.

Общата валута днес сутринта се търгува по $1,1875 за евро срещу $1,1860 за евро в края на предходната сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската национална валута възлиза на 125,39 йени в сравнение с 125,48 йени за едно евро в четвъртък.

За един долар днес сутринта на пазара дават 105,60 йени срещу 105,80 йени при закриване на предишния търговски ден.

Увеличението на потребителските цени в Япония през юли се ускори до 0,3% на годишна база, спрямо 0,1% през предходния месец, съобщи Министерството на вътрешните работи и съобщенията в Токио. Това е най-бързият растеж от март насам, главно обусловен от по-високите цени на храните, отбелязва Тrading Economics.

Фунтът стерлинг в петък се разменя по $1,3248 за един паунд в сравнение с $1,3214 за паунд в края на предишната търговия и по 1,1157 евро срещу 1,1142 евро за паунд в четвъртък.

Продажбите на дребно във Великобритания през юли са се увеличили с 3,6% спрямо предходния месец, сочат данни на Националната статистическа служба на страната (ONS). В годишно изражение продажбите нараснаха с 1,4%. Средно анализаторите прогнозираха нарастването на първия показател с 2% и поддържането на втория на миналогодишното ниво, пише Тrading Economics.

ICE Dollar Index, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни глобални валути, е с 0,21% по-нисък от предходния ден. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,17%.

Данните на Министерството на труда на САЩ вчера показаха неочакван ръст на броя на новите искания за безработни през седмицата, приключваща на 15 август, които са 1,106 милиона.

Междувременно, според протокола от юлското заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувано предишния ден, лидерите на регулатора не изключват възможността икономиката в еврозоната да се нуждае от допълнителни стимули тази есен.

Участниците в срещата отбелязаха наличието на низходящи рискове за икономиката, свързани с факта, че държавите от еврозоната започнаха постепенно да ограничават мерките, които въведоха за подкрепа на бизнеса и населението в контекста на пандемията от коронавирус, се казва в документа.

Валутният курс на китайската валута нараства спрямо американската и дне сутринта е 6,9067 юана за долар при срещу 6,9158 юана за долар в четвъртък.

Китайската народна банка в петък инжектира 200 милиарда юана в банковата система чрез обратни репооперации. НБК предложи на пазара 150 милиарда в 7-дневни транзакции и 50 милиарда юана в 14-дневни транзакции. Лихвените ставки по тези транзакции са съответно 2,2% и 2,35%.

Австралийският долар днес струва $0,7201 срещу 0,7192 долара при приключването на търговията в четвъртък.

Продажбите на дребно в Австралия нараснаха с 3.3% през юли спрямо предходния месец, показват предварителни данни на Австралийското статистическо бюро (ABS). През юни продажбите нараснаха с 2,7% на месечна база.