По време на валутната търговия в понеделник сутринта еврото и паундът са стабилни като запазват подобрените си позиции спрямо щатския долар, "зелените пари"се засилват умерено по отношение на йената.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинг и шведската крона), се колебае между растеж и спад, по-широкият индекс на долара WSJ добавя 0,05%.

Към 9:55 часа българско време общата европейска валута се разменя на пазара на ниво около 1,1425 долара за едно евро в сравнение с $1,1411 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в понеделник сутринта се търгува срещу долара с с 0,07% от предходната сесия - на ниво 1,3684 долара за един паунд.

Курсът на американската валута спрямо японската възлезе на 114,44 йени за долар срещу 114,19 йени за долар при затварянето на пазара в петък.

Федералният резерв наближава точката, в която ще трябва да повиши основния си лихвен процент, каза в петък председателят на Федералната резервна банка в Ню Йорк, Джон Уилямс.

Фед трябваше да ускори отмяната на програмата си за обратно изкупуване на облигации и "следващата стъпка в намаляването на стимулите ще бъде постепенното увеличаване на основния лихвен процент от сегашното много ниско равнище до по-нормални нива", каза Уилямс.

"Имайки ясни сигнали, че пазарът на труда в САЩ е много силен, ние сме близо до вземането на такова решение", каза той.

Тази седмица няма важни статистически данни или изказвания на представители на Фед, така че е малко вероятно нещо да промени значително очакванията на експертите относно повишаването на лихвите от Централната банка на САЩ, твърдят експерти от Commonwealth Bank of Australia (CBA). В момента повечето анализатори очакват Фед да повиши лихвите още през март.

Натискът върху щатския долар тази седмица може да дойде от нарастващия апетит за риск на финансовите пазари поради отслабващите опасения за потенциалното въздействие на щама на COVID-19 "Омикрон " върху световната икономическа активност, отбелязва CBA.