Федералният резерв на Съединените американски щати е придобил облигации на индивидуални компании за $428 млн. до средата на юни, инвестирайки в познати имена като Walmart, AT&T, петролни компании, тютюневия гигант Philip Morris International Inc. и ютилити компания, собственост на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, пише Reuters.

Покупките, които бяха описани в съобщение в неделя, са първите, при които Фед купува дълг на отделни компании. Ходът е част от програмата, която трябва да стимулира икономиката и да я върне към растеж след щетите от пандемията. Централната банка е вложила и $5,3 млрд. в 16 борсово търгувани фонда с корпоративни облигации. Първият рунд покупки на дълг на отделни компании включва 86 емитента, като всички те са придобити на вторичния пазар.

И Европейската централна банка, и Централната банка на Япония имат подобни програми. Фед обаче се впуска за първи път в покупката на облигации на индивидуални компании. Целта е да се осигури възможността дружествата да могат да продължат да се финансират и да се предотврати фалита им заради липсата на кеш.

Най-голямата покупка в първия рунд е на дълг на AT&T и United Health Group. Фед е вложила по $16,4 млн. в облигации на двете компании. Емитентите от енергийната индустрия представляват 8,45% от придобитите облигации, около един процентен пункт по-малко от тежестта им в широкия пазарен индекс, който Фед ще следи.