България не е готова за присъединяване към Еврозоната, но и Еврозоната не е готова за България. На това мнение е главният икономист на Българската банка за развитие (ББР) Илия Лингорски.

"Системните проблеми и дисбаланси на архитектурата на еврозоната, известни от момента на създаването й дори, бяха много силно проявени през последните години на криза. И именно сега е моментът, в който тази Еврозона ще се промени", коментира експертът в ефира на BloobmergTV България и допълва:

"Ние трябва да участваме поне в диалога за решенията и начина, по който тя ще се променя.".

По думите на икономистът присъединяването на държавата ни към единната валута ще отнеме години.

"Не е вярно, че България е пред въвеждане на еврото или присъединяване към Еврозоната. Напротив", казва Лингорски.

"Когато целият дискурс бъде насочен към спекулации като "ако утре въведем еврото, какво ще стане", тогава ние пропускаме изключително ценното време в момента, което е за дискусия с какъв пакет реформи, с какви ангажименти да преговаряме позицията си за присъединяване на българския лев към валутен механизъм ERMII", посочва още експертът.

Като пример той дава Дания, влязла в "чакалнята" още преди 15 години. Тя обаче няма да приема единната валута, тъй като отхвърли тази възможност с референдум.

Самият Лингорски обаче посочва, че според него използването на термина "чакалня" не е коректен.

"Аз предпочитам да го наричам "подготвителен клас". Валутен механизъм 2 е механизъм на много интензивна подготовка. Той не е за чакане, нито е предверие, в което просто така те посрещат с шампанско и после влизаш в балната зала", обяснява той.

Икономистът допълва, че механизмът изисква много амбициозна стратегия за реформи, които трябва да се преговарят с институциите в Брюксел и Франкфурт. Те са свързани както с банковия съюз, така и с макроикономически дисбаланси, бъдещо развитие на икономиката и други.