Впечатляващият срив на акциите, който започна преди по-малко от три седмици, завлече ценните книжа в т. нар. мечи пазар. Колапсът, създаден от несигурността около епидемията, сложи край на бичия пазар на акциите, който в Съединените американски щати започна преди повече от десетилетие. След редица значителни загуби, всички основни щатски индекси поевтиняха с над 20 процента от скорошните им върхове.

AP събира най-популярните въпроси и отговорите им относно мечите пазари и рецесията и какво означават те за инвеститорите.

По какво се различава мечия пазар от корекцията?

Корекция е термин на пазарите за индекс, например S&P 500 и Dow Jones Industrial Average, или дори за отделна акция, която е загубила 10 процента или повече от стойността си от скорошен връх. Мечи пазар се нарича ситуация, в която загубите достигнат 20 процента или повече за продължителен период от време.

Корекциите са често срещано явление по време на бичи пазари и се смятат за нормални, и дори за здравословни. Те позволяват на пазарите да се очистят от пренадуване на цените на акциите след голям риск и дават шанс на инвеститорите да купят акции на по-ниски цени.

Основните щатски индекси навлязоха в мечи пазар този месец заради страховете от влиянието на коронавируса върху световната икономика и печалбата на компаниите. Ценовата война между Саудитска Арабия и Русия при петрола накара анализаторите да прогнозират още по-ниска печалба за енергийните компании. Това създаде още повече разпродажби.

В четвъртък S&P 500 изтри нови 9,5% и общо 26,7% от достигнатия на 19 февруари връх. Dow преживя най-лошия си ден от 1987 г., падайки с 10% за ден и с общо 28,3% от върха на 12 февруари. Nasdaq падна с 9,4% за ден и с общо 26,6% от 19 февруари.

Кога беше последният мечи пазар?

Последният мечи пазар за S&P 500 започна на 9 октомври 2007 г. и продължи до 9 март 2009 г. Индексът загуби 56,8% в този 17-месечен период.

Колко дълго продължават те и какви са загубите?

Средно, мечите пазари продължават по 14 месеца в периода след Втората световна война. Корекциите средно продължават пет месеца. S&P 500 пада средно с 33% по време на мечите пазари. Най-големият спад бе през периода 2007-09.

Историята показва, че колкото по-бързо индексът влезе в мечи пазар, толкова по-кратък е той. Исторически, на акциите им отнема 270 дни, за да изпаднат в мечи пазар.

Как да разберем, че корекцията или мечият пазар са приключили?

Обикновено, инвеститорите гледат за 20% ръст от дъното и устойчив такъв за 6-месечен период. Средно, бичите пазари продължават 4,5 г., но последният за S&P 500 продължи почти 11 г.

Най-краткият мечи пазар за S&P 500 бе през 1990 г. Той продължи почти три месеца, падайки с 20% през този период. Най-дългият бе 61 месец и приключи през март 1942 г. Тогава индексът загуби 60%.