Доналд Тръмп и Си Дзинпин проведоха вечеря на среща на върха на лидерите на Г-20 в Буенос Айрес на първи декември. И докато надеждите на пазарните участници са много големи, че ще бъде намерено решение на търговската война, двете страни са все още твърде далеч в позициите си, за да се говори за намиране на трайно положително решение.

И все пак... Ето как експертите смятат, че срещата между двамата ще се отрази на финансовите пазари и активи, според мнения дадени за финансовото издание Bloomberg:

Оливие д'Азиер, ръководител на звеното за прогнози на APAC в Axioma Inc.

Рисковите активи, като акции ще имат добра седмица, но голямото пренареждане в облигации за следващия цикъл на икономиката ще продължи. С очаквани още най-малко две повишения на лихвите от страна на Фед, през следващата година, инверсията на кривата на доходността все още ще бъде актуална тема. Потенциално намиране на решение за спиране на разрастването на търговската война между САЩ и Китай, може и да е достатъчно за временно облекчение за световните фондови пазари, но няма да е достатъчно за средносрочно запазване на ръста им.

Теодор Баул и Ариел Ши от JPMorgan Chase & Co:

Нито една от страните не е направила сериозни отстъпки и търговска сделка на работно ниво остава много предизвикателна, като се има предвид колко далече са двете страни в позициите си. Този текущ резултат в преговорите между двете страни, заедно с добрите новини от страна на Фед, може да е само повърхностен и да подкрепи текущото рали краткосрочно.

Жан-Чарлз Самбор, заместник-ръководител, дългови развиващи се пазари, BNP Paribas Asset Management:

Въпреки че дългосрочният изход от търговските преговори между САЩ и Китай остава несигурен и смятаме, че напрежението в търговията ще е повишено в обозримо бъдеще, налице бе струпване на твърде много негативизъм. Така, че можем да станем свидетели на отскок на пазарите в краткосрочен план. Ясно е, че и двете страни имат силен стимул да продължат диалога.

Анинда Митра, старши анализатор в BNY Mellon Investment Management:

Бих казал, че това е краткосрочно положително развитие, а през следващите дни така наречените убежища на сигурност ще се представят зле. Пазарите могат да реагират бурно и положително. Аз обаче, бих наблюдавал детайлите в преговорите през следващите 90 дни, за повече яснота.

Шейн Оливър, ръководител на инвестиционната стратегия на AMP Capital Investors:

Това развитие ще отнеме малко от възходящия натиск на долара и ще е добра новина за валутите на нововъзникващите пазари. Ще видим доста прилични повишения, когато пазарите отворят в понеделник. Чувствителните към темата за търговската война отрасли, би следвало да получат възходящ тласък. Това включва още пазарът на Южна Корея, както и австралийския долар. Можем да видим повишение на австралийският долар до нива от 73.5 щатски цента. Би било погрешно обаче, да се каже, че въпросът свързан с търговското напрежение е изцяло зад нас. Засега има леки надежди, че някаква резолюция може да бъде намерена.

Франс Чеунг, ръководител макро-стратегия за азиатски пазари в Westpac Banking Corp:

Това е най-добрия резултат, на който се надявахме от тази среща. Макар че известен оптимизъм бе заложен в нивата на азиатските валути, те могат да отбележат допълнително повишение. На това обаче е по-добре да се гледа като временно примирие между двете страни, като несигурността по отношение на търговските отношения между САЩ и Китай остава.

Стивън Иннес, ръководител на азиатско-тихоокеанската търговия в Onda:

Ще бъде интересно да се види как по-широките пазари интерпретират тези последни търговски събития, след като регистрираха продължителен период на тежко обезценяване. Но въпросът остава: имаме ли достатъчно материал за продължение на позитивните трендове? Големият идеологически разрив между бастиона на капитализма на свободния пазар и дирижирания държавен капитализъм все още е налице.

Максимилиан Лин, анализатор развиващи се азиатски пазари в NatWest Markets Plc:

За пазарите това е много положителен резултат, като цяло и спрямо първоначалните ми очаквания. Въпреки че увеличението на тарифите от 10% на 25% беше удължено с три месеца, а дългосрочната несигурност остава, тя поставя положителен импулс за по-нататъшни преговори. Дори резултатът от "най-добрия случай" нямаше да разреши всичко, тъй като вечерята е твърде кратка, за да може трайно да се решат всички отдавна натрупани проблеми в търговските отношения между двете страни.