Китай и ЮАР се споразумяха за сделки и кредити на обща стойност от 6,5 млрд. долара, като средствата ще бъдат насочени към осъществяването на инфраструктурни проекти в африканската държава. Информацията за сътрудничеството беше потвърдена по време на четиридневното посещение на китайския президент Си Дзинпин там, съобщава BBC.

Двете страни са подписали общо 26 сделки, като значителна част от общата сумата или 2,5 млрд. долара ще бъдат насочени за изграждането на железопътна система и създаването на ж.п. оператор в Южна Африка.

Досега властите в Пекин са отпуснали много на брой кредити за развитие на страни в региона. От своя страна те предоставят нефт и други основни стоки и суровини на втората по големина икономика в света. Забавянетто на Китай обаче удари търговията с Африка.

Вероятно това е дало отражение и на китайските инвестиции на континента, като те са се свили с 40% през първата половина на 2015 г. Някои експерти тълкуват посещението на Си и като знак към държавите от региона, че вложенията на Пекин там няма да секнат заради икономическите проблеми.