Кристин Лагард , управляващ директор на Международния валутен фонд   заяви, че финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 трябва да се фокусират върху потенциалните нежелани глобални икономически ефекти от водените от тях политики. Това трябва да стане на предстоящата през седмицата среща в Шанхай, Китай.

„Смятам, че Г-20 ще трябва да се съсредоточи върху потенциалното разпространение и върху комбинацията на различните политики, водени от отделните страни, които играят съществена роля в момента, посочи Лагард пред репортери, цитирана от БНР.

През миналата седмица тя беше преизбрана за втори петгодишен мандат като лидер на водещата международна финансова институция.

Според  Лагард,  настоящите "асинхронни" парични политики на САЩ, Япония и ЕЦБ е необходимо да бъде преразгледани и да бъдат по-добре координирани. Тя също така каза, че министрите от Г-20 трябва да проучат взаимодействията на техните фискални политики и провежданите от тях структурни реформи.

При по-добрата координация на тези политики, най-големите икономики в света могат да подобрят доверието на пазара и да ограничат т.нар. "вторичен ефект" върху останалата част от 188-те страни - членки на МВФ и то в момент, когато редица страни - износителки на петрол и на други суровини изпитват финансови затруднения на фона на забавящата се китайска икономика.

Финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20 ще се срещнат в Шанхай на 25-и и 26-и февруари в момент, когато световните финансови пазари са разтърсени от прекалено евтиния петрол, от много ниските цени на останалите суровини и от несигурността, свързана с темповете на растеж на икономиката на Китай.

Лагард добави, че преходът на Китай към по-потребителски ориентирана икономика "няма да представлява разходка в парка" и ще доведе до икономически затруднения и сътресения, но тя смята, китайските лидери разбират своето значимо влияние върху световната икономика, когато те взимат важните решения за преструктуриране на икономиката. В тази връзка шефът на МВФ призова китайските лидери да съобщават по-ясно своите политически намерения.