Държавите от групата на най-големите икономики в света т.нар. Г-20 трябва да избягват планове за обезценка на техните валути с цел да получат конкурентно предимство спрямо останалите държави, заяви представител на Международния валутен фонд.

Главният икономист на фонда Морис Обстфелд посочва това преди срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на Г-20 този петък и събота в Баден-Баден, Германия, отбелязва bnr.bg.

"Досега това беше успешен ангажимент от страна на Г-20, за да се избегнат конкурентни девалвации", отбеляза Обстфелд, добавяйки, че предишните ангажименти относно валутните политики са допринесли за гъвкавост на обменните курсове и за стабилността на националните валути.

"Страните трябва да избягват девалвация с цел постигане на конкурентно предимство. Ние бяхме до голяма степен в съответствие с това, което Г-20 предлагаше в миналото", посочи представителят на МВФ, цитиран от The Wall Street Journal.

Тези негови коментари следват медийна информация от миналата седмица, предполагаща, че Г-20 повече няма да отхвърлят изрично обезценката на валутите и ще заложат единствено на ангажименти за открита и справедлива международна система на търговия.

Прегледът от страна на новата администрация на САЩ на корпоративното данъчно облагане, целящ облагане на вноса и освобождаване на износа от данъци за укрепване на националната икономика също ще бъде обсъден на срещата на Г-20, заяви Обстфелд.

Той посочи, че "дяволът ще бъде в детайлите" на този план на Белия дом и добави, че подобен данък вероятно ще доведе до странични ефекти, като например по-висок търговски дефицит в САЩ и по-силен долар, което пък ще се отрази негативно на развиващите се икономики, имащи валути, фиксирани към "зелените пари", като например Саудитска Арабия.

Обстфелд също така изрази подкрепа за разхлабената парична и лихвена политика на Европейската централна банка, която спомогна за засилване на кредитното предлагане и за икономическия растеж в еврозоната

Той призова Германия, която е критикувана многократно за големия си излишък по текущата сметка, да използва наличната фискална свобода на действие и да увеличи инвестициите в инфраструктура и в други области.