Фондовите пазари могат да преминат през още една разпродажба през следващите месеци, ако здравната криза не намери решение, а икономическото възстановяване се забави повече от очакваното, предупреди Международният валутен фонд.

Пазарите в САЩ се възстановиха след дъната от септември и са на по-високи нива спрямо началото на годината. S&P 500 се покачва с 8% за 2020 г., а Nasdaq - с над 30%. Поскъпването на акциите контрастира ярко с икономическия шок, предизвикан от пандемията. Фондовите пазари бяха подкрепени от стимулите на Фед и федералното правителство и тази подкрепа ще задържи нивата на акциите по-високо, казват от МВФ.

Но предупреждават, че ако икономическото възстановяване се забави, то има опасност ентусиазмът на инвеститорите да изчезне, което създава риск от рязък спад на оценките и волатилност.

МВФ повиши и прогнозата си за глобалната икономика, като според институцията сега тя ще се свие с 4,4% на годишна основа спрямо 4,9% при предишния си доклад. Въпреки това възстановяването няма да е гладко и безпроблемно, смятат те, тъй като мерките за социално дистанциране ще се наблюдават през цялата следваща година, а броят новозаразени ще се понижи навсякъде през 2022 г.

МВФ повиши прогнозата си за глобалната икономика

МВФ повиши прогнозата си за глобалната икономика

Тя ще се свие само с 4,4% през тази година вместо с 4,9%, колкото се очакваше по-рано