Облигациите изпревариха акциите в състезанието за възвръщаемост от началото на хилядолетието до днес, пише The Wall Street Journal.

От последния звънец на 31 декември 1999 г. до тази сряда Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Bond Index, познат като Agg, носи на инвеститорите обща възвръщаемост от 176 процента, по данни на FactSet. Индексът S&P 500 носи 149% от началото на века до 1 април т.г., което включва повишението плюс дивиденти.

По-високата възвръщаемост на Bloomberg Barclays, смятан за водещият инвестиционен бенчмарк на пазара на дълг, подчертава нанесените щетите от последните разпродажби на пазара на акции. S&P 500 пострада от най-бързия си срив в мечи пазар миналия месец, а причината бе страха от икономическите последствия от пандемията. Индексът сега е на 25% от върха си от 19 февруари, а в някои от дни сривът бе толкова рязък, че търговията бе спирана.

Снимка 474168

Източник: WSJ/FactSet

Цените на облигациите, от друга страна, се покачиха, след като инвеститорите потърсиха тих пристан срещу бурята. Инвеститорите наляха рекордни средства в дълг през изминалите седмици, продължавайки да разпродават акции, показват данни на Bank of America. Доходността по 10-годишните щатски облигации, която се движи обратнопропорционално на цените, се срина до рекордно дъно.

"От десетилетия продължавам да слушам как възвръщаемостта от облигациите не може да продължи да е позитивна заради ниските лихви", казва Кейти Джоунс, главен стратег в областта на активите с фиксиран доход в Schwab Center for Financial Research. "Но истината е, че те продължават да го правят". И посочва, че облигациите носят по-добра възвръщаемост, а освен това и по-малко волатилност.

Пандемията преобърна живота в Европа и САЩ, а в най-голямата икономика за месец 10 млн. души останаха без работа. Според Goldman Sachs през второто тримесечие на 2020 г. БВП може да се свие с 34 процента на годишна база.

Прогнозата се различава ярко от предвижданията само преди няколко месеца, които чертаеха ръст на икономиката и нови върхове пред най-дълго продължилия бичи пазар.

По това време миналата година S&P 500 бе върнал общо 183 процента от началото на века. Междувременно дълговият индекс, който следи правителствен, ипотечен и корпоративен дълг, постигна възвръщаемост от 152 процента.

Разбира се, акциите могат да носят и по-висока възвръщаемост. Например Nasdaq Composite носи 377 процента от септември 2003 г. Dow Jones Industrial Average пък отчита 196 процента от началото на века до сряда.

Бягството от рискови инвестиции, като акциите, не е нетипично по време на криза, тъй като инвеститорите се опитват да намалят риска.