България няма да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г., тъй като не е готова. Това стана ясно на брифинг на служебния министър на финансите Росица Велкова.

На заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността ѝ, макар точката да е била в дневния ред. Причината е, че България изостава. "Това беше отменено, тъй като европейските ни партньори смятат, че имаме сериозно изоставане в законодателната част (...) Европейските партньори са проследили внимателно дебатите в 48-ия парламент. Другият критерий, който също е коментиран и който не изпълняваме е инфлацията", обясни финансовият министър, цитирана от News.bg.

Реалните доходи в еврозоната ще намалеят, независимо от очаквания ръст на заплатите

Реалните доходи в еврозоната ще намалеят, независимо от очаквания ръст на заплатите

Това прогнозира в редовния си бюлетин Европейската централна банка

Изоставащото законодателство е свързано с промени в Кодекса за застраховане (които предизвикаха негодуванието на част от бранша, а провалът на гласуването им доведе до обвинения в лобизъм срещу част от депутатите - б.р.), Закона за мерките срещу прането за пари, както и измененията в Търговския закон.

Освен намаляването на инфлацията, пред страната ни следва да има и стабилни фискални перспективи, които да гарантират и че дефицитът няма да надхвърли 3% от БВП.

"Служебният кабинет активно работи за намаляване на инфлацията, очакваме от парламента приоритетно да гласува нужните законопроекти", посочи финансовият министър.

Велкова обясни, че новата целева дата е 1 януари 2025 г., но има водени проучвателни разговори за това да бъде поискана оценка за готовността на България даже още през лятото на тази година, ако страната ни покрие критериите откъм законови промени и инфлация: "Няма законово изискване влизането в еврото да е от януари, може да е първо число на друг месец".